Przejdź do głównej zawartości

BROWNIE Z BATATÓW (BEZ MĄKI)


Hejka! Przychodzę do Was z przepisem na brownie idealne <3
Robiłam już wiele wersji z fasoli, cukinii, ciecierzycy.. wszystkie były pyszne! Ale to z batatów naprawdę mnie urzekło, zdecydowanie numer 1! Jest bardzo wilgotne, a ta konsystencja... CUDO! Na upały idealne, najlepiej smakuje prosto z lodówki. Polecam, jeszcze raz polecam! 


SKŁADNIKI
2 bataty (ok. 400g)
 5 białek jaj 
150g daktyli
100g gorzkiej czekolady
3-4 łyżki kakao
3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa
5 łyżek mleczka kokosowego
2 łyżki kakao
1 łyżka miodu



WYKONANIE
1. Bataty obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości.
Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia.
2. Daktyle umieszczamy w naczyniu i zalewamy wrzątkiem, czekamy kilka minut aż zmiękną.
3. Do miski wrzucamy wystudzone bataty, dodajemy namoczone daktyle i białka jaj. Blendujemy do uzyskania jednolitej konstystencji.
4. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy, dokładnie mieszamy.
5. Dodajemy resztę składników kakao,słodzidło, proszek do pieczenia i ponownie blendujemy.
6. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy.
7. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy ok 50-60 minut. 
8. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje mocno schłodzone ;)

Polewa
1. Mleko kokosowe wlewamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu.
2. Dodajemy kakao i miód, dokładnie mieszając. Mieszamy aż znikną grudki.
3. Odstawiamy na chwilę do zgęstnienia masy. Polewamy ciasto.

SMACZNEGO! :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PIERNIKOWY OMLET

SKŁADNIKI 2 jajka 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) troche siekanych orzechów szczypta soli WYKONANIE 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę 2. Do ubitych białek dodajemy żółtka i reszte składników (mąkę,kakao,przyprawy,pdp,miód,orzechy) 3. Wszystko chwilę miksujemy, wylewamy na patelnie i pieczemy z obu stron na  wolnym ogniu. SMACZNEGO! :D

BANANOWO SZPINAKOWE PLACUSZKI

Hej! Dziś przychodzę do Was z pysznymi placuszkami, są lekkie i puszyste. I co najważniejsze przygotowanie trwa tylko chwilkę! Idealne na śniadanie, do pudełka do szkoły, czy uczelnie :) Zachęcam do spróbowania, nie pożałujecie! :) SKŁADNIKI 1 banan duża garść liści szpianku 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki płatków jaglanych lub owsianych szczypta proszku do pieczenia opconalnie łyżeczka miodu dodatki dowolne owoce, jogurt naturalny WYKONANIE 1. Banana, szpinak, jajka, jogurt naturalny i miód (opcjonalnie) blendujemy na gładką masę. 2. Dodajemy płatki jaglane/owsiane, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. 3. Kiedy mamy już gotową masę smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. 4. Podajemy z jogurtem naturalnym i owocami. SMACZNEGO!! :D