Hejka! Przychodzę do Was z przepisem na brownie idealne <3
Robiłam już wiele wersji z fasoli, cukinii, ciecierzycy.. wszystkie były pyszne! Ale to z batatów naprawdę mnie urzekło, zdecydowanie numer 1! Jest bardzo wilgotne, a ta konsystencja... CUDO! Na upały idealne, najlepiej smakuje prosto z lodówki. Polecam, jeszcze raz polecam!
SKŁADNIKI
2 bataty (ok. 400g)
5 białek jaj
150g daktyli
100g gorzkiej czekolady
3-4 łyżki kakao
3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
5 łyżek mleczka kokosowego
2 łyżki kakao
1 łyżka miodu
WYKONANIE
1. Bataty obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości.
Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia.
2. Daktyle umieszczamy w naczyniu i zalewamy wrzątkiem, czekamy kilka minut aż zmiękną.
3. Do miski wrzucamy wystudzone bataty, dodajemy namoczone daktyle i białka jaj. Blendujemy do uzyskania jednolitej konstystencji.
4. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy, dokładnie mieszamy.
5. Dodajemy resztę składników kakao,słodzidło, proszek do pieczenia i ponownie blendujemy.
6. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy.
7. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy ok 50-60 minut.
8. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje mocno schłodzone ;)
Polewa
1. Mleko kokosowe wlewamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu.
2. Dodajemy kakao i miód, dokładnie mieszając. Mieszamy aż znikną grudki.
3. Odstawiamy na chwilę do zgęstnienia masy. Polewamy ciasto.
SMACZNEGO! :)
Komentarze
Prześlij komentarz