Przejdź do głównej zawartości

JAGLANA SZARLOTKA


SKŁADNIKI

2 szklanki kaszy jaglanej
4 szklanki mleka
1,5 kg jabłek
3/4 szklanki cukru kokosowego (możecie użyć innego)
2 łyżki cynamonu
pół cytryny
cukier waniliowy
dodatkowo garść rodzynek i płatków migdałowych

WYKONANIE

1, Kaszę jaglaną wrzucamy na sitko i płuczemu pod zimną wodą.
2. W garnku gotujemy mleko,gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niego kaszę i cukier waniliowy. Gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając, po czym odstawiamy i zostawiamy jeszcze pod przykryciem.
3. Kiedy kasza się gotuje, obieramy jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Smażymy na suchej patelni, aż zaczną puszczać sok, kropimy cytryną, dodajemy do smaku cukier i cynamon.
4. Następnie tortownice smarujemy tłuszczem i wykładamy 2/3 naszej kaszy.
5. Na kaszę kładziemy przygotowane wcześniej jabłka i zakrywamy resztą kaszy jaglanej. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i rodzynkami.
6. Pieczemy przez 30-40 minut w 180°C do zarumienienia się góry.


SMACZNEGO!! :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BANANOWO SZPINAKOWE PLACUSZKI

Hej! Dziś przychodzę do Was z pysznymi placuszkami, są lekkie i puszyste. I co najważniejsze przygotowanie trwa tylko chwilkę! Idealne na śniadanie, do pudełka do szkoły, czy uczelnie :) Zachęcam do spróbowania, nie pożałujecie! :) SKŁADNIKI 1 banan duża garść liści szpianku 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki płatków jaglanych lub owsianych szczypta proszku do pieczenia opconalnie łyżeczka miodu dodatki dowolne owoce, jogurt naturalny WYKONANIE 1. Banana, szpinak, jajka, jogurt naturalny i miód (opcjonalnie) blendujemy na gładką masę. 2. Dodajemy płatki jaglane/owsiane, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. 3. Kiedy mamy już gotową masę smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. 4. Podajemy z jogurtem naturalnym i owocami. SMACZNEGO!! :D

MINI SERNICZKI Z BORÓWKAMI

Hej Kochani! Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne mini serniczki. Przygotowanie trwa chwilkę, znikają w mig.  Ale w sercu zostają na długo, haha :D Przekonajcie się sami!  SKŁADNIKI (8 muffinek) 250g twarogu 2 jajka 1 miarka odżywki białkowej o smaku karmelu 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki miodu  1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka proszka do pieczenia borówki WYKONANIE 1. Wszystkie składniki oprócz borówek wkładamy do miski i blendujemy na gładką masę. 2. Powstałe ciasto przekładamy do foremek na muffinki. 3. Borówki wciskamy do masy. 4. Pieczemy ok.20 minut w 180 stopniach C. SMACZNEGO! :D

BROWNIE Z BATATÓW (BEZ MĄKI)

Hejka! Przychodzę do Was z przepisem na brownie idealne <3 Robiłam już wiele wersji z fasoli, cukinii, ciecierzycy.. wszystkie były pyszne! Ale to z batatów naprawdę mnie urzekło, zdecydowanie numer 1! Jest bardzo wilgotne, a ta konsystencja... CUDO! Na upały idealne, najlepiej smakuje prosto z lodówki. Polecam, jeszcze raz polecam!  SKŁADNIKI 2 bataty (ok. 400g)  5 białek jaj  150g daktyli 100g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki kakao 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa 5 łyżek mleczka kokosowego 2 łyżki kakao 1 łyżka miodu WYKONANIE 1. Bataty obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. 2. Daktyle umieszczamy w naczyniu i zalewamy wrzątkiem, czekamy kilka minut aż zmiękną. 3. Do miski wrzucamy wystudzone bataty, dodajemy namoczone daktyle i białka jaj. Blendujemy do uzyskania jednolitej konstystencji. 4. Czekoladę roztap...