Przejdź do głównej zawartości

MUFFINY BANANOWE Z KORZENNĄ NUTĄ


Hejka! Zbliżają się Święta, więc przychodzę do Was z przepisem na pyszne bananowe muffiny z nutą korzennych przypraw. Są mięciutkie i wilgotne w środku, a co najważniejsze robi się je bardzo szybko, idealne gdy nie mamy zbyt dużo czasu. Szczerze - nie jadłam lepszych.


SKŁADNIKI (8 sztuk)

3 dojrzałe banany
1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
2 jajka
1 szklanka mąki u mnie jaglana i ryżowa, poł na pół
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
kilka kropel aromatu migdałowego
1/2 szklanki siekanych migdałów
2 łyżki skórki pomarańczowej
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)


WYKONANIE

1. W jednej misce rozgniatamy banany widelcem.
2. W drugiej miskujemy roztopiony olej kokosowy z jajkami i dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika i aromat migdałowy, miód (opcjonalnie).
3. Po połączeniu składników dodajemy banany i blendujemy na jednolitą masę (chyba że mocno pognietliście widelcem to już nie trzeba).
4. Na koniec do masy dodajemy posiekane migdały, skórkę pomarańczową i łyżką wszystko mieszamy.
5. Masę przelewamy do foremek (1/2 wysokości).
6. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. 
7. Studzimy i dekorujemy.

Polewa

4 łyżki mleczka kokosowego
3 kostki gorzkiej czekolady

W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe, dodajemy gorzką czekoladę i mieszamy do połączenia składników.


SMACZNEGO! :D

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BANANOWO SZPINAKOWE PLACUSZKI

Hej! Dziś przychodzę do Was z pysznymi placuszkami, są lekkie i puszyste. I co najważniejsze przygotowanie trwa tylko chwilkę! Idealne na śniadanie, do pudełka do szkoły, czy uczelnie :) Zachęcam do spróbowania, nie pożałujecie! :) SKŁADNIKI 1 banan duża garść liści szpianku 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki płatków jaglanych lub owsianych szczypta proszku do pieczenia opconalnie łyżeczka miodu dodatki dowolne owoce, jogurt naturalny WYKONANIE 1. Banana, szpinak, jajka, jogurt naturalny i miód (opcjonalnie) blendujemy na gładką masę. 2. Dodajemy płatki jaglane/owsiane, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. 3. Kiedy mamy już gotową masę smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. 4. Podajemy z jogurtem naturalnym i owocami. SMACZNEGO!! :D

MINI SERNICZKI Z BORÓWKAMI

Hej Kochani! Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne mini serniczki. Przygotowanie trwa chwilkę, znikają w mig.  Ale w sercu zostają na długo, haha :D Przekonajcie się sami!  SKŁADNIKI (8 muffinek) 250g twarogu 2 jajka 1 miarka odżywki białkowej o smaku karmelu 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki miodu  1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka proszka do pieczenia borówki WYKONANIE 1. Wszystkie składniki oprócz borówek wkładamy do miski i blendujemy na gładką masę. 2. Powstałe ciasto przekładamy do foremek na muffinki. 3. Borówki wciskamy do masy. 4. Pieczemy ok.20 minut w 180 stopniach C. SMACZNEGO! :D

BROWNIE Z BATATÓW (BEZ MĄKI)

Hejka! Przychodzę do Was z przepisem na brownie idealne <3 Robiłam już wiele wersji z fasoli, cukinii, ciecierzycy.. wszystkie były pyszne! Ale to z batatów naprawdę mnie urzekło, zdecydowanie numer 1! Jest bardzo wilgotne, a ta konsystencja... CUDO! Na upały idealne, najlepiej smakuje prosto z lodówki. Polecam, jeszcze raz polecam!  SKŁADNIKI 2 bataty (ok. 400g)  5 białek jaj  150g daktyli 100g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki kakao 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa 5 łyżek mleczka kokosowego 2 łyżki kakao 1 łyżka miodu WYKONANIE 1. Bataty obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. 2. Daktyle umieszczamy w naczyniu i zalewamy wrzątkiem, czekamy kilka minut aż zmiękną. 3. Do miski wrzucamy wystudzone bataty, dodajemy namoczone daktyle i białka jaj. Blendujemy do uzyskania jednolitej konstystencji. 4. Czekoladę roztap...