SKŁADNIKI
1 duża cukinia (500g)
1 szklanka ksylitolu
2 jajka
1 jabłko
3/4 szklanki mąki jaglanej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu migdałowego
Polewa
3 łyżki stałej części mleczka kokosowego
3-4 kostki gorzkiej czekolady
WYKONANIE
1. Jabłko obieramy i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie, studzimy.
2. Cukinię ścieramy na tarce na małych oczkach i odcedzamy z wody.
3. Miksujemy cukinie, mus z jabłek, ksylitol, jajka i aromat migdałowy.
4. Do masy dodajemy stopniowo suche składniki, dokładnie mieszając.
5. Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach C.
7. Po wyjęciu przygotowujemy polewę. Podgrzewamy w garnuszku mleczko kokosowe i kostki gorzkiej czekolady, mieszamy i czekamy aż się rozpuści. Po uzyskaniu jednolitej masy wylewamy na wystudzone ciasto.
7. Po wyjęciu przygotowujemy polewę. Podgrzewamy w garnuszku mleczko kokosowe i kostki gorzkiej czekolady, mieszamy i czekamy aż się rozpuści. Po uzyskaniu jednolitej masy wylewamy na wystudzone ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz