Hejka! Przychodzę do Was z przepisem na omlet cytrynowy w dwóch postaciach, z patelni oraz z piekarnika. Jest przepyszny, ale przekonajcie się sami! :D
1. OMLET CYTRYNOWY Z PATELNI
SKŁADNIKI
3 jajka
4 łyżki dowolnej mąki, u mnie ryżowa
2-3 łyżki soku z cytryny
skórka startej cytryny
kilka kropel aromatu cytrynowego
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka dowolnego słodzidła np. miód, ksylitol
szczypta soli
dodatki: dowolne
WYKONANIE
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Do ubitej piany dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia.
3. Następnie dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy.
4. Powstałą mase wylewamy na rozgrzaną patelnie wysmarowaną olejem kokosowym. Pieczemy na wolnym ogniu, z obu stron.
5. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
2. PIECZONY OMLET CYTRYNOWY ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI
3 jajka
4 łyżki dowolnej mąki, u mnie jaglana
2-3 łyżki soku z cytryny
skórka startej cytryny
kilka kropel aromatu cytrynowego
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka dowolnego słodzidła
szczypta soli
2 pokrojone śliwki (można użyć innych owoców)
WYKONANIE
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Do ubitej piany dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia.
3. Następnie dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy.
4. Powstałą masę wylewamy do foremki posmarowanej olejem kokosowym.
5. Śliwki przekrawamy i wydrążamy pestki, układamy je na ciasto.
6. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut w 180*C.
SMACZNEGO!! :D
Super smaczne jadłam ������������mamita ����������
OdpowiedzUsuń