Hejka! Zbliżają się Święta, więc przychodzę do Was z przepisem na pyszne bananowe muffiny z nutą korzennych przypraw. Są mięciutkie i wilgotne w środku, a co najważniejsze robi się je bardzo szybko, idealne gdy nie mamy zbyt dużo czasu. Szczerze - nie jadłam lepszych.
SKŁADNIKI (8 sztuk)
3 dojrzałe banany
1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
2 jajka
1 szklanka mąki u mnie jaglana i ryżowa, poł na pół
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
kilka kropel aromatu migdałowego
1/2 szklanki siekanych migdałów
2 łyżki skórki pomarańczowej
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
WYKONANIE
1. W jednej misce rozgniatamy banany widelcem.
2. W drugiej miskujemy roztopiony olej kokosowy z jajkami i dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika i aromat migdałowy, miód (opcjonalnie).
3. Po połączeniu składników dodajemy banany i blendujemy na jednolitą masę (chyba że mocno pognietliście widelcem to już nie trzeba).
4. Na koniec do masy dodajemy posiekane migdały, skórkę pomarańczową i łyżką wszystko mieszamy.
5. Masę przelewamy do foremek (1/2 wysokości).
6. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach C.
7. Studzimy i dekorujemy.
Polewa
4 łyżki mleczka kokosowego
3 kostki gorzkiej czekolady
W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe, dodajemy gorzką czekoladę i mieszamy do połączenia składników.
SMACZNEGO! :D
Komentarze
Prześlij komentarz