Przejdź do głównej zawartości

CIASTO LEŚNY MECH (AKTUALIZACJA)



SKŁADNIKI 

 200 g cukru 

200 g mąki tortowej

 180 g mąki krupczatki

 200g oleju

3 jajka

10 g proszku do pieczenia

 450 g mrożonego szpinaku

Dodatkowo dowolne owoce

KREM

  800 g śmietany kremowej 30%

100g galaretki w proszku (u mnie smak cytrynowy)

 125g wody do galaretki






WYKONANIE

Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.

Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodawać pomału olej, nie przerywając miksowania.

Następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać szpinak, delikatnie wymieszać.

Gotowe ciasto przełóżyć do tortownicy o wymiarach 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180C przez 50-60 minut, do tak zwanego “suchego patyczka”.  
Po wystygnięciu przygotować masę.


KREM
 Wodę zagotować, przelać do miseczki dodać do niej galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
 Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać ostudzoną galaretkę, dokładnie wymieszać.

Z ciasta odciąć wierzch i rozdrobnić odciętą górną część na okruszki. Na ciasto wyłóżyć mase śmietanową, posypać obficie okruszkami i leciutko docisnąć dłonią, aby nie odpadały. Całość posypać np. pestkami granatu,borówkami,truskawkami,malinami (wedle uznania).


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BANANOWO SZPINAKOWE PLACUSZKI

Hej! Dziś przychodzę do Was z pysznymi placuszkami, są lekkie i puszyste. I co najważniejsze przygotowanie trwa tylko chwilkę! Idealne na śniadanie, do pudełka do szkoły, czy uczelnie :) Zachęcam do spróbowania, nie pożałujecie! :) SKŁADNIKI 1 banan duża garść liści szpianku 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki płatków jaglanych lub owsianych szczypta proszku do pieczenia opconalnie łyżeczka miodu dodatki dowolne owoce, jogurt naturalny WYKONANIE 1. Banana, szpinak, jajka, jogurt naturalny i miód (opcjonalnie) blendujemy na gładką masę. 2. Dodajemy płatki jaglane/owsiane, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. 3. Kiedy mamy już gotową masę smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. 4. Podajemy z jogurtem naturalnym i owocami. SMACZNEGO!! :D

PIERNIKOWY OMLET

SKŁADNIKI 2 jajka 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) troche siekanych orzechów szczypta soli WYKONANIE 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę 2. Do ubitych białek dodajemy żółtka i reszte składników (mąkę,kakao,przyprawy,pdp,miód,orzechy) 3. Wszystko chwilę miksujemy, wylewamy na patelnie i pieczemy z obu stron na  wolnym ogniu. SMACZNEGO! :D

BROWNIE Z BATATÓW (BEZ MĄKI)

Hejka! Przychodzę do Was z przepisem na brownie idealne <3 Robiłam już wiele wersji z fasoli, cukinii, ciecierzycy.. wszystkie były pyszne! Ale to z batatów naprawdę mnie urzekło, zdecydowanie numer 1! Jest bardzo wilgotne, a ta konsystencja... CUDO! Na upały idealne, najlepiej smakuje prosto z lodówki. Polecam, jeszcze raz polecam!  SKŁADNIKI 2 bataty (ok. 400g)  5 białek jaj  150g daktyli 100g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki kakao 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa 5 łyżek mleczka kokosowego 2 łyżki kakao 1 łyżka miodu WYKONANIE 1. Bataty obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. 2. Daktyle umieszczamy w naczyniu i zalewamy wrzątkiem, czekamy kilka minut aż zmiękną. 3. Do miski wrzucamy wystudzone bataty, dodajemy namoczone daktyle i białka jaj. Blendujemy do uzyskania jednolitej konstystencji. 4. Czekoladę roztapiamy w kąpieli