SKŁADNIKI
200 g cukru
200 g mąki tortowej
180 g mąki krupczatki
200g oleju
3 jajka
10 g proszku do pieczenia
450 g mrożonego szpinaku
Dodatkowo dowolne owoce
KREM
800 g śmietany kremowej 30%
100g galaretki w proszku (u mnie smak cytrynowy)
125g wody do galaretki
WYKONANIE
Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.
Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodawać pomału olej, nie przerywając miksowania.
Następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać szpinak, delikatnie wymieszać.
Gotowe ciasto przełóżyć do tortownicy o wymiarach 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180C przez 50-60 minut, do tak zwanego “suchego patyczka”.
Po wystygnięciu przygotować masę.
KREM
Wodę zagotować, przelać do miseczki dodać do niej galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać ostudzoną galaretkę, dokładnie wymieszać.
Z ciasta odciąć wierzch i rozdrobnić odciętą górną część na okruszki. Na ciasto wyłóżyć mase śmietanową, posypać obficie okruszkami i leciutko docisnąć dłonią, aby nie odpadały. Całość posypać np. pestkami granatu,borówkami,truskawkami,malinami (wedle uznania).
Komentarze
Prześlij komentarz