Przejdź do głównej zawartości

MUFFINY WANILIOWE Z CZEKOLADĄ


SKŁADNIKI 6szt.

150g mąki pszennej
50g cukru
50g roztopionego masła
1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek waniliowy 
25g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady

krem
250ml śmietanki 30%
cukier puder do smaku
*aby uzyskać różowy kolor
dodać kropelke barwnika do kremu lub rękawa.

WYKONANIE

1. W jednej misce mieszamy składniki suche czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy.
2. W drugiej misce łączymy składniki mokre - jajko, olej, wystudzone masło, olejek waniliowy i mleko/jogurt.
3. Dodajemy suche składniki do mokrych i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy do masy kawałki czekolady.
4. Masę przelewamy do połowy wysokości papilotek.
5. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i wkładamy muffinki na ok. 25 minut.


*Gdy nasze muffnki wystygną można je udekorować, tutaj akurat mamy krem śmietankowy, ale dekoracja jest dowolna, wystarczy polewa z czekolady, lub cukier puder i będzie równie pyszne. :)

krem

1. Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
2. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nasze muffinki.



SMACZNEGO!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BANANOWO SZPINAKOWE PLACUSZKI

Hej! Dziś przychodzę do Was z pysznymi placuszkami, są lekkie i puszyste. I co najważniejsze przygotowanie trwa tylko chwilkę! Idealne na śniadanie, do pudełka do szkoły, czy uczelnie :) Zachęcam do spróbowania, nie pożałujecie! :) SKŁADNIKI 1 banan duża garść liści szpianku 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki płatków jaglanych lub owsianych szczypta proszku do pieczenia opconalnie łyżeczka miodu dodatki dowolne owoce, jogurt naturalny WYKONANIE 1. Banana, szpinak, jajka, jogurt naturalny i miód (opcjonalnie) blendujemy na gładką masę. 2. Dodajemy płatki jaglane/owsiane, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. 3. Kiedy mamy już gotową masę smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. 4. Podajemy z jogurtem naturalnym i owocami. SMACZNEGO!! :D

PIERNIKOWY OMLET

SKŁADNIKI 2 jajka 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) troche siekanych orzechów szczypta soli WYKONANIE 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę 2. Do ubitych białek dodajemy żółtka i reszte składników (mąkę,kakao,przyprawy,pdp,miód,orzechy) 3. Wszystko chwilę miksujemy, wylewamy na patelnie i pieczemy z obu stron na  wolnym ogniu. SMACZNEGO! :D

BROWNIE Z BATATÓW (BEZ MĄKI)

Hejka! Przychodzę do Was z przepisem na brownie idealne <3 Robiłam już wiele wersji z fasoli, cukinii, ciecierzycy.. wszystkie były pyszne! Ale to z batatów naprawdę mnie urzekło, zdecydowanie numer 1! Jest bardzo wilgotne, a ta konsystencja... CUDO! Na upały idealne, najlepiej smakuje prosto z lodówki. Polecam, jeszcze raz polecam!  SKŁADNIKI 2 bataty (ok. 400g)  5 białek jaj  150g daktyli 100g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki kakao 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa 5 łyżek mleczka kokosowego 2 łyżki kakao 1 łyżka miodu WYKONANIE 1. Bataty obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. 2. Daktyle umieszczamy w naczyniu i zalewamy wrzątkiem, czekamy kilka minut aż zmiękną. 3. Do miski wrzucamy wystudzone bataty, dodajemy namoczone daktyle i białka jaj. Blendujemy do uzyskania jednolitej konstystencji. 4. Czekoladę roztapiamy w kąpieli