Przejdź do głównej zawartości

MOCNO CZEKOLADOWE FASOLOWE BABECZKI


SKŁADNIKI (6 babeczek)

1 puszka czerwonej fasoli
2 banany
3 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
1/2 szklanki namoczonych daktyli
2 jajka
łyżka miodu
dodatki dowolne ja dałam do środka pół szklanki żurawiny i 3 kostki pokruszonej gorzkiej czekolady, ale można też orzechy, rodzynki co tylko chcemy :)

Polewa
50g gorzkiej/mlecznej czekolady
3 łyżki mleka


WYKONANIE
1. Fasole odsączamy na sitku i płuczemy wodą
2. Wszystkie składniki (oprócz żurawiny i czekolady) wkładamy do miski i blendujemy na gładką masę
3. Jak masa będzie już gładka to dodajemy żurawinę, pokruszoną czekoladę i łyżką mieszamy
4. Wylewamy masę do foremek
5. Pieczemy w piekarniku 180 stopni C 30-40 minut.

Polewa
Bierzemy garnuszek, wkładamy do niego czekoladę i 3 łyżki mleka, czekamy aż czekolada się rozpuści jeśli masa będzie za gęsta to dodajemy jeszcze troszkę mleka. Mieszamy. Jak masa będzie płynna, to polewamy nią nasze babeczki!! Dowolnie dekorujemy i gotowe :)

SMACZNEGO!! :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

PIERNIKOWY OMLET

SKŁADNIKI 2 jajka 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) troche siekanych orzechów szczypta soli WYKONANIE 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę 2. Do ubitych białek dodajemy żółtka i reszte składników (mąkę,kakao,przyprawy,pdp,miód,orzechy) 3. Wszystko chwilę miksujemy, wylewamy na patelnie i pieczemy z obu stron na  wolnym ogniu. SMACZNEGO! :D

BANANOWO SZPINAKOWE PLACUSZKI

Hej! Dziś przychodzę do Was z pysznymi placuszkami, są lekkie i puszyste. I co najważniejsze przygotowanie trwa tylko chwilkę! Idealne na śniadanie, do pudełka do szkoły, czy uczelnie :) Zachęcam do spróbowania, nie pożałujecie! :) SKŁADNIKI 1 banan duża garść liści szpianku 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki płatków jaglanych lub owsianych szczypta proszku do pieczenia opconalnie łyżeczka miodu dodatki dowolne owoce, jogurt naturalny WYKONANIE 1. Banana, szpinak, jajka, jogurt naturalny i miód (opcjonalnie) blendujemy na gładką masę. 2. Dodajemy płatki jaglane/owsiane, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. 3. Kiedy mamy już gotową masę smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. 4. Podajemy z jogurtem naturalnym i owocami. SMACZNEGO!! :D

BROWNIE Z BATATÓW (BEZ MĄKI)

Hejka! Przychodzę do Was z przepisem na brownie idealne <3 Robiłam już wiele wersji z fasoli, cukinii, ciecierzycy.. wszystkie były pyszne! Ale to z batatów naprawdę mnie urzekło, zdecydowanie numer 1! Jest bardzo wilgotne, a ta konsystencja... CUDO! Na upały idealne, najlepiej smakuje prosto z lodówki. Polecam, jeszcze raz polecam!  SKŁADNIKI 2 bataty (ok. 400g)  5 białek jaj  150g daktyli 100g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki kakao 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa 5 łyżek mleczka kokosowego 2 łyżki kakao 1 łyżka miodu WYKONANIE 1. Bataty obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. 2. Daktyle umieszczamy w naczyniu i zalewamy wrzątkiem, czekamy kilka minut aż zmiękną. 3. Do miski wrzucamy wystudzone bataty, dodajemy namoczone daktyle i białka jaj. Blendujemy do uzyskania jednolitej konstystencji. 4. Czekoladę roztapiamy w kąpieli