Przejdź do głównej zawartości

CIASTKA OWSIANE Z BRZOSKWINIAMI I BANANEM

        

    Hejka! Zrobiłam małą przekąskę, ciasteczka mocno owsiane z dodatkiem brzoskwiń i banana, które dodają słodkości. Są mięciutkie i przyjemne. Idealne jako przekąska do szkoły, pracy jak i w domu do kawki lub herbatki. Możecie dodać także posiekane orzechy, żurawinę lub posiekaną gorzką czekoladę. Co tylko chcecie. Spróbujcie, a nie pożałujecie! :) Buziaki!!  

                  SKŁADNIKI (na 16 ciastek)
                  
       2 szklanki płatków owsianych
2 jajka
     1 duży banan
    3 brzoskwinie 
       1 łyżeczka cynamonu 
        2 łyżki miodu
2 łyżki kakao
                 dodatki kilka migdałów i             suszonych moreli, rodzynki

PRZYGOTOWANIE

1. Płatki owsiane wsypujemy do miski, następnie dodajemy banana i brzoskwinie ze skórką, bez pestki.

2. Dodajemy pozostałe składniki jajka, cynamon i miód, wszystko razem blendujemy aż będzie spójna masa.

3. Masę dzielę na pół i do jednej części dodaje kakao, dokładnie mieszam.

4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy porcje ciasta, formując na takie, jakiej wielkości chcemy.

5. Ciastka posypujemy pokrojonymi suszonymi morelami i posiekanymi kawałkami migdałów, rodzynkami.

6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy ciastka ok. 20 minut.

SMACZNEGO! :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PIERNIKOWY OMLET

SKŁADNIKI 2 jajka 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) troche siekanych orzechów szczypta soli WYKONANIE 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę 2. Do ubitych białek dodajemy żółtka i reszte składników (mąkę,kakao,przyprawy,pdp,miód,orzechy) 3. Wszystko chwilę miksujemy, wylewamy na patelnie i pieczemy z obu stron na  wolnym ogniu. SMACZNEGO! :D

BANANOWO SZPINAKOWE PLACUSZKI

Hej! Dziś przychodzę do Was z pysznymi placuszkami, są lekkie i puszyste. I co najważniejsze przygotowanie trwa tylko chwilkę! Idealne na śniadanie, do pudełka do szkoły, czy uczelnie :) Zachęcam do spróbowania, nie pożałujecie! :) SKŁADNIKI 1 banan duża garść liści szpianku 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki płatków jaglanych lub owsianych szczypta proszku do pieczenia opconalnie łyżeczka miodu dodatki dowolne owoce, jogurt naturalny WYKONANIE 1. Banana, szpinak, jajka, jogurt naturalny i miód (opcjonalnie) blendujemy na gładką masę. 2. Dodajemy płatki jaglane/owsiane, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. 3. Kiedy mamy już gotową masę smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. 4. Podajemy z jogurtem naturalnym i owocami. SMACZNEGO!! :D

BROWNIE Z BATATÓW (BEZ MĄKI)

Hejka! Przychodzę do Was z przepisem na brownie idealne <3 Robiłam już wiele wersji z fasoli, cukinii, ciecierzycy.. wszystkie były pyszne! Ale to z batatów naprawdę mnie urzekło, zdecydowanie numer 1! Jest bardzo wilgotne, a ta konsystencja... CUDO! Na upały idealne, najlepiej smakuje prosto z lodówki. Polecam, jeszcze raz polecam!  SKŁADNIKI 2 bataty (ok. 400g)  5 białek jaj  150g daktyli 100g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki kakao 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa 5 łyżek mleczka kokosowego 2 łyżki kakao 1 łyżka miodu WYKONANIE 1. Bataty obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. 2. Daktyle umieszczamy w naczyniu i zalewamy wrzątkiem, czekamy kilka minut aż zmiękną. 3. Do miski wrzucamy wystudzone bataty, dodajemy namoczone daktyle i białka jaj. Blendujemy do uzyskania jednolitej konstystencji. 4. Czekoladę roztapiamy w kąpieli