SKŁADNIKI
Spód tarty :
✓ 1 szklanka mąki orkiszowej
✓ 100 g zimnego masła
✓ 1 jajko
✓ 1/4 łyżeczki soli
✓ 3 łyżki zimnej wody
WYKONANIE
Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć na 30 min do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki należy ułożyć je na formie do tarty. Ciasto należy nakłuć widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 200° C i podpiekamy ciasto ok 15 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Nadzienie do tarty :
✓ 300 - 400 g mrożonego szpinaku
✓ 3 ząbki czosnku
✓ 3 jajka
✓ 250 g śmietany 18%
✓ 1 opakowanie sera feta
✓ sól, pieprz, bazylia
Na oleju kokosowym podsmażyć czosnek, po chwili dodać szpinak, podusić trochę na małym ogniu. Na podpieczony spód wyłożyć szpinak, pokruszyć fetę.
Jajka rozmieszać ze śmietaną i przyprawami. Polać tartę.
Tartę wstawić ponownie do piekarnika na 25-30 minut, do ścięcia masy i lekkiego zarumienienia.
SMACZNEGO!! :)
Tarta ze szpinakiem i serem feta to pomysł na szybki, smaczny i tani obiad:-) Co prawda szpinak to postrach wielu osób, ale te osoby nie zdają sobie sprawy, że dobrze doprawiony szpinak w kompozycji z fetą jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńDodałbym do tego filiżankę gorącego barszczu czerwonego.
Mniam-mniam ;-)