SKŁADNIKI
✓ 200 g cukru
✓ 200 g mąki tortowej
✓ 200 g mąki krupczatki
✓ 130 g oleju
✓ 3 jajka
✓ 10 g proszku do pieczenia
✓ 450 g mrożonego szpinaku
✓ 500 g śmietany kremowej 30%
✓ śmietan fix
✓ serek mascarpone
✓ 2 łyżki cukru pudru
WYKONANIE
Szpinak
rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.
Do
miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować na wysokich obrotach do
całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodawać pomału olej, nie
przerywając miksowania.
Następnie
dodać przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i
dokładnie wymieszać. Na koniec dodać szpinak, delikatnie wymieszać.
Gotowe
ciasto przełóżyć do tortownicy o wymiarach 25 cm, wyłożonej
papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180C przez 1 godzinę lub
do tak zwanego “suchego patyczka”.
Po wystygnięciu przygotowąć masę.
MASA
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodaj fixy i 2 łyżki
cukru pudru oraz serek mascarpone, dokładnie wymieszać.
Z
ciasta odciąć wierzch i rozdrobnić odciętą górną część na
okruszki. Na ciasto wyłóżyć śmietanę, posypać obficie okruszkami i
leciutko docisnąć dłonią, aby nie odpadały. Całość posypać np. pestkami granatu,borówkami,truskawkami (wedle uznania).
SMACZNEGO!! :)
Świetnie wygląda,musi wybornie smakować :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń...klesia..