SKŁADNIKI
✓ 3 torebki ryżu ( u mnie 125g jedna)
✓ 1l mleka
✓ 6 jabłek
✓ 2 łyżki cukru
✓ 2 łyżeczki cukru waniliowego
✓ 2 łyżki masła
✓ sok z cytryny
✓ 2 łyżeczki cynamonu,oraz trochę do posypania
✓ sól
✓ jogurt naturalny
WYKONANIE
Mleko zagotować z 2 szczyptami soli. Do zagotowanego mleka dodać suchy ryż.
Gotować ok. 15 minut, dokładnie i często mieszając.
Garnek odstawić. Obrać jabłka i zetrzeć na tarce.
Na patelni rozpuścić masło, dodać jabłka, cukier, sok z cytryny.
Prażyć przez chwilę, dodać cynamon i dokładnie wymieszać.
Ryż i mus wyłożyć warstwami do naczynia żaroodpornego.
Polać jogurtem naturalnym.
Zapiekać w piekarniku ok. 25-30 minut w 180°C .
Przed podaniem oprószyć cynamonem.
Uwaga: Ja robiłam dosyć dużą porcję, ilość składników można sobie odpowiednio zmniejszyć.
SMACZNEGO!! :)
Fantastyczne,smaczne danie.Uwielbiam. :-)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłem, doskonałe :D
OdpowiedzUsuńCieszę się,że smakowało :D
Usuń