HEJ KOCHANI :) Zrobiłam batony energetyczne, są proste w wykonaniu i co najważniejsze ZDROWE! Upiekłam je na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem orzechów, nasion, owoców suszonych, otrębów, bananów i kakao. Składniki możesz dowolnie modyfikować w zależności od swoich upodobań. Jeśli macie chwilę wolnego czasu zachęcam do zrobienia tych batoników, są wyśmienite. Słodkie za sprawą dodanych suszonych owoców i chrupiące przez surową kaszę jaglaną. Idealne na przekąskę do szkoły, pracy czy na uczelnię!
SKŁADNIKI
Kasza jaglana nieugotowana - 1 szklanka
Płatki owsiane - 1 szklanka
Wiórki kokosowe - 3 łyżki
Pestki słonecznika - 1/2 szklanki
Morele suszone - 200 g
*Rodzynki - 100 g
*Daktyle - 100 g
Banan - 2 duże
Orzechy - 50 g
Kakao - 3 łyżki
Cynamon - 1 łyżeczka
Opcjonalnie 1 łyżka miodu
POLEWA
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki wiórków kokosowych
*Można zamiast rodzynek i daktyli dać więcej moreli lub śliwek suszonych :)
WYKONANIE
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
2. Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą.
3. Morele, daktyle i rodzynki zalewamy wrzątkiem, po 10 minutach wodę odlewamy i blendujemy je z bananami i orzechami.
4. Gotową masę łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy dokładnie, do połączenia się składników.
5. Do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy powstałą masę, wyrównujemy.
6. Pieczemy ok. 30-40 minut.
7. Wyjmujemy ciasto z blachy żeby ostygło.
8. Przygotowujemy polewę w kąpieli wodnej, sypiemy wiórkami kokosowymi i gotowe :)
SMACZNEGO!! :D
Komentarze
Prześlij komentarz