Przejdź do głównej zawartości

MUS CZEKOLADOWY



Hej! Na dziś przygotowałam mus czekoladowy, ale oczywiście nie jest to zwykły mus, tylko MUS CZEKOLADOWY Z WODY PO CIECIORCE!! Niesamowite, prawda? :) Pewnie myślicie, że jest to niedobre, też się na początku obawiałam! Że będzie wyczuwalny smak cieciorki, że nie zasmakuje! Ale zrobiłam, spróbowałam i nie żałuje! Smakuje obłędnie, po prostu jak czekolada. Z czystym sercem polecam :D

SKŁADNIKI

150 ml wody po ciecierzycy 
(tyle jest w puszcze 400 g ciecierzycy)
180 g gorzkiej czekolady
2-3 łyżki cukru pudru z ksylitolu
opcjonalnie ulubione dodatki

WYKONANIE

1.  Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, czyli gotujemy wodę w garnku, kładziemy na niego miseczkę i wkładamy posiekaną czekoladę, dokładnie mieszamy aż czekolada zacznie się topić, następnie odkładamy do wystudzenia.

2.  Wodę z ciecierzycy wlewamy do miski  i przy pomocy miksera ubijamy na sztywną pianę, może to trwać ok.  5 minut, nawet i dłużej, zależy od mocy miksera. 

3. Powoli dodajemy cukier puder i dalej miksujemy.

4. Na koniec dodajemy przestudzoną roztopioną czekoladę i mieszamy szpatułką.

5. Przelewamy do przygotowanych pucharków i wkładamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Podajemy z owocami.



INSPIRACJA: www.jadlonomia.com

SMACZNEGO!! :D

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PIERNIKOWY OMLET

SKŁADNIKI 2 jajka 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) troche siekanych orzechów szczypta soli WYKONANIE 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę 2. Do ubitych białek dodajemy żółtka i reszte składników (mąkę,kakao,przyprawy,pdp,miód,orzechy) 3. Wszystko chwilę miksujemy, wylewamy na patelnie i pieczemy z obu stron na  wolnym ogniu. SMACZNEGO! :D

BANANOWO SZPINAKOWE PLACUSZKI

Hej! Dziś przychodzę do Was z pysznymi placuszkami, są lekkie i puszyste. I co najważniejsze przygotowanie trwa tylko chwilkę! Idealne na śniadanie, do pudełka do szkoły, czy uczelnie :) Zachęcam do spróbowania, nie pożałujecie! :) SKŁADNIKI 1 banan duża garść liści szpianku 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki płatków jaglanych lub owsianych szczypta proszku do pieczenia opconalnie łyżeczka miodu dodatki dowolne owoce, jogurt naturalny WYKONANIE 1. Banana, szpinak, jajka, jogurt naturalny i miód (opcjonalnie) blendujemy na gładką masę. 2. Dodajemy płatki jaglane/owsiane, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. 3. Kiedy mamy już gotową masę smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. 4. Podajemy z jogurtem naturalnym i owocami. SMACZNEGO!! :D

BROWNIE Z BATATÓW (BEZ MĄKI)

Hejka! Przychodzę do Was z przepisem na brownie idealne <3 Robiłam już wiele wersji z fasoli, cukinii, ciecierzycy.. wszystkie były pyszne! Ale to z batatów naprawdę mnie urzekło, zdecydowanie numer 1! Jest bardzo wilgotne, a ta konsystencja... CUDO! Na upały idealne, najlepiej smakuje prosto z lodówki. Polecam, jeszcze raz polecam!  SKŁADNIKI 2 bataty (ok. 400g)  5 białek jaj  150g daktyli 100g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki kakao 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa 5 łyżek mleczka kokosowego 2 łyżki kakao 1 łyżka miodu WYKONANIE 1. Bataty obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. 2. Daktyle umieszczamy w naczyniu i zalewamy wrzątkiem, czekamy kilka minut aż zmiękną. 3. Do miski wrzucamy wystudzone bataty, dodajemy namoczone daktyle i białka jaj. Blendujemy do uzyskania jednolitej konstystencji. 4. Czekoladę roztapiamy w kąpieli