Hej! Na dziś przygotowałam mus czekoladowy, ale oczywiście nie jest to zwykły mus, tylko MUS CZEKOLADOWY Z WODY PO CIECIORCE!! Niesamowite, prawda? :) Pewnie myślicie, że jest to niedobre, też się na początku obawiałam! Że będzie wyczuwalny smak cieciorki, że nie zasmakuje! Ale zrobiłam, spróbowałam i nie żałuje! Smakuje obłędnie, po prostu jak czekolada. Z czystym sercem polecam :D
SKŁADNIKI
150 ml wody po ciecierzycy
(tyle jest w puszcze 400 g ciecierzycy)
180 g gorzkiej czekolady
2-3 łyżki cukru pudru z ksylitolu
opcjonalnie ulubione dodatki
WYKONANIE
1. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, czyli gotujemy wodę w garnku, kładziemy na niego miseczkę i wkładamy posiekaną czekoladę, dokładnie mieszamy aż czekolada zacznie się topić, następnie odkładamy do wystudzenia.
2. Wodę z ciecierzycy wlewamy do miski i przy pomocy miksera ubijamy na sztywną pianę, może to trwać ok. 5 minut, nawet i dłużej, zależy od mocy miksera.
3. Powoli dodajemy cukier puder i dalej miksujemy.
4. Na koniec dodajemy przestudzoną roztopioną czekoladę i mieszamy szpatułką.
5. Przelewamy do przygotowanych pucharków i wkładamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Podajemy z owocami.
INSPIRACJA: www.jadlonomia.com
SMACZNEGO!! :D
Komentarze
Prześlij komentarz