Hejka! Mam dziś dla Was przepis na pyszny deser kokosowo czekoladowy z kaszy jaglanej, pełen wartości odżywczych. Kasza jaglana zawiera mało skrobi. Ma ona z kolei dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Idealna propozycja na śniadanie, można zabrać ze sobą na uczelnię/do pracy. Proste, szybkie i pożywne! Polecam :)
SKŁADNIKI
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka kokosowego
2 szklanki wody
3-4 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
150 g wiórek kokosowych
gorzka czekolada
2 łyżki oleju kokosowego
WYKONANIE
1. Do garnuszka wsypujemy kaszę, zalewamy ją mlekiem i wodą.
2. Gotujemy około 20 minut, aż kasza się rozgotuje i powstanie tzw. papka.
(Gotujemy mieszając od czasu do czasu i pilnując żeby się nie przypaliło)
3. Dodajemy do kaszy słodzidło, wiórki kokosowe i mieszamy;
4. Kaszę odstawiamy żeby się troszkę ostudziła i w tym czasię przygotowujemy polewę.
5. Tabliczkę gorzkiej czekolady roztapiamy w garnuszku z 2 łyżkami oleju kokosowego.
6. Nakładamy do naszego naczynia na zmianę kaszę i polewę.
7. Gotowy deser wkładamy do lodówki i spożywamy następnego dnia.
SMACZNEGO!! :D
Komentarze
Prześlij komentarz