SKŁADNIKI
100g masła/oleju kokosowego
3 łyżki kakao
3 dojrzałe banany
3 łyżki cukru kokosowego (możecie użyć innego słodzika)
2 jajka
3/4 szklanki mąki - u mnie ryżowej (możecie zastąpić inną)
1/2 szklanki orzechów
2 łyżeczki skórki pomarańczowej krojonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do piecznia
kilka kropel aromatu migdałowego
dodatek - masło orzechowe (do posmarowania)
WYKONANIE
1. Tłuszcz rozpuszczamy w rondelku, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Dodajemy cukier i rozgniecione banany.
3. Dodajemy mąke, proszek do pieczenia,cynamon i jajka, mieszamy dokładnie
5. Na koniec dodajemy aromat,orzechy i skórkę pomarańczową, ponownie mieszamy.
6. Przekładamy mase do foremki keksowej
7.Piczemy w 180*C przez ok 40 minut, do suchego patyczka
8. Studzimy
Ja podałam z masłem orzechowym,można także polać rozpuszczoną czekoladą i będzie równie pyszne :)
SMACZNEGO! :)
Komentarze
Prześlij komentarz