SKŁADNIKI
Naleśniki
(robiłam na oko,więc nie podam dokładnych proporcji-wyszło mi 8 naleśników)
mąka
jajko
mleko/woda
sól,kurkuma
Farsz
450g szpinaku mrożonego
ok 130g (pół kostki) sera feta
ząbek czosnku
sól,pieprz do smaku
łyżka masła lub olej koskosowy
Sos beszamelowy
1 łyżka masła
1-2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól,pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
150 g sera
WYKONANIE
Naleśniki
Mieszamy mleko lub wodę z mąką i jajkami, przyprawiamy i dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Farsz
Na rozgrzaną patelnie z łyżką masła/oleju kokosowego dodajemy rozmrożony szpinak.
Gdy odparuje z niego woda dodajemy czosnek przeciśniety przez praskę i ser feta pokrojony na kawałki.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Faszerujemy naleśniki i układamy do naczynia żaroodpornego.
Sos beszamelowy
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąke i zasmażamy
Następnie dodajemy mleko i całość gotujemy.
Doprawiamy sos solą, pieprzem i gałką muszkatałową, dokładnie mieszamy.
Ser żółty lub mozarella trzemy na tarce, dodajemy do sosu i poonownie mieszamy.
Sos wylewamy na naleśniki, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w 180 stopniach ok 20-25 minut.
SMACZNEGO!:)
Komentarze
Prześlij komentarz