Przejdź do głównej zawartości

BABKA CYTRYNOWA


SKŁADNIKI

200g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g miękkiego masła
230g cukru pudru
4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
sok wyciśnięty z 1 cytryny
skórka otarta z 1 cytrtyny
1 opakowanie cukru waniliowego


WYKONANIE

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno
2. Masło wkładamy do drugiej miski i ubijamy mikserem na puszystą masę
3. Do masła dodajemy cukier puder, cały czas miksując
4. Dodajemy żółtka, mksujemy do połączenia
5. Dodajemy sok z cytryny i skórkę cytrynową
6. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy
7. Dodajemy ubite wcześniej białka i dokładnie mieszamy
8. Forme smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą
9. Ciasto przelewamy do formy na babkę o średnicy 24cm i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 45-55 minut (zależy od mocy piekarnika)

(Zrobiłam również kilka małych babeczek z połowy powyższych składników)

SMACZNEGO! I WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH! :D

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PIERNIKOWY OMLET

SKŁADNIKI 2 jajka 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) troche siekanych orzechów szczypta soli WYKONANIE 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę 2. Do ubitych białek dodajemy żółtka i reszte składników (mąkę,kakao,przyprawy,pdp,miód,orzechy) 3. Wszystko chwilę miksujemy, wylewamy na patelnie i pieczemy z obu stron na  wolnym ogniu. SMACZNEGO! :D

BANANOWO SZPINAKOWE PLACUSZKI

Hej! Dziś przychodzę do Was z pysznymi placuszkami, są lekkie i puszyste. I co najważniejsze przygotowanie trwa tylko chwilkę! Idealne na śniadanie, do pudełka do szkoły, czy uczelnie :) Zachęcam do spróbowania, nie pożałujecie! :) SKŁADNIKI 1 banan duża garść liści szpianku 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki płatków jaglanych lub owsianych szczypta proszku do pieczenia opconalnie łyżeczka miodu dodatki dowolne owoce, jogurt naturalny WYKONANIE 1. Banana, szpinak, jajka, jogurt naturalny i miód (opcjonalnie) blendujemy na gładką masę. 2. Dodajemy płatki jaglane/owsiane, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. 3. Kiedy mamy już gotową masę smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. 4. Podajemy z jogurtem naturalnym i owocami. SMACZNEGO!! :D

BROWNIE Z BATATÓW (BEZ MĄKI)

Hejka! Przychodzę do Was z przepisem na brownie idealne <3 Robiłam już wiele wersji z fasoli, cukinii, ciecierzycy.. wszystkie były pyszne! Ale to z batatów naprawdę mnie urzekło, zdecydowanie numer 1! Jest bardzo wilgotne, a ta konsystencja... CUDO! Na upały idealne, najlepiej smakuje prosto z lodówki. Polecam, jeszcze raz polecam!  SKŁADNIKI 2 bataty (ok. 400g)  5 białek jaj  150g daktyli 100g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki kakao 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa 5 łyżek mleczka kokosowego 2 łyżki kakao 1 łyżka miodu WYKONANIE 1. Bataty obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. 2. Daktyle umieszczamy w naczyniu i zalewamy wrzątkiem, czekamy kilka minut aż zmiękną. 3. Do miski wrzucamy wystudzone bataty, dodajemy namoczone daktyle i białka jaj. Blendujemy do uzyskania jednolitej konstystencji. 4. Czekoladę roztapiamy w kąpieli