SKŁADNIKI
200g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g miękkiego masła
230g cukru pudru
4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
sok wyciśnięty z 1 cytryny
skórka otarta z 1 cytrtyny
1 opakowanie cukru waniliowego
WYKONANIE
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno
2. Masło wkładamy do drugiej miski i ubijamy mikserem na puszystą masę
3. Do masła dodajemy cukier puder, cały czas miksując
4. Dodajemy żółtka, mksujemy do połączenia
5. Dodajemy sok z cytryny i skórkę cytrynową
6. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy
7. Dodajemy ubite wcześniej białka i dokładnie mieszamy
8. Forme smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą
9. Ciasto przelewamy do formy na babkę o średnicy 24cm i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 45-55 minut (zależy od mocy piekarnika)
(Zrobiłam również kilka małych babeczek z połowy powyższych składników)
SMACZNEGO! I WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH! :D
Komentarze
Prześlij komentarz