SKŁADNIKI
1 średnia cukinia
2 szklanki dowolnej mąki
(dałam 1 szklankę mąki jaglanej, 1 pełnoziarnistej)
1/2 szklanki kakao
2 jajka
1/2 szklanki oleju kokosowego
2/3 szklanki ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki skórki pomarańczowej
dodatkowo: gorzka czekolada i płatki migdałów
WYKONANIE
1. Umytą cukinie myjemy i trzemy na tarce na drobnych oczkach.
2. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, mieszamy.
3. W misie miksera ubijamy jajka z olejem i cukrem. Dodajemy aromat waniliowy, kakao, cukinię i skórkę pomarańczową.Wszystko dokładnie mieszamy.
4. Dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia składników.
5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C
6. Foremki wypełniamy do 2/3 wysokości
7. Pieczemy ok 25 minut.
8. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy nią nasze muffiny i posypujemy płatkami migdałów.
SMACZNEGO!! :D
Komentarze
Prześlij komentarz