Przejdź do głównej zawartości

CZEKOLADOWE MUFFINY Z CUKINII


SKŁADNIKI

1 średnia cukinia
2 szklanki dowolnej mąki 
(dałam 1 szklankę mąki jaglanej, 1 pełnoziarnistej)
1/2 szklanki kakao
2 jajka
1/2 szklanki oleju kokosowego
2/3 szklanki ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki skórki pomarańczowej
dodatkowo: gorzka czekolada i płatki migdałów


WYKONANIE

1. Umytą cukinie myjemy i trzemy na tarce na drobnych oczkach.
2. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, mieszamy.
3. W misie miksera ubijamy jajka z olejem i cukrem. Dodajemy aromat waniliowy, kakao, cukinię i skórkę pomarańczową.Wszystko dokładnie mieszamy.
4. Dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia składników.
5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C
6. Foremki wypełniamy do 2/3 wysokości
7. Pieczemy ok 25 minut.
8. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy nią nasze muffiny i posypujemy płatkami migdałów.


SMACZNEGO!! :D

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PIERNIKOWY OMLET

SKŁADNIKI 2 jajka 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) troche siekanych orzechów szczypta soli WYKONANIE 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę 2. Do ubitych białek dodajemy żółtka i reszte składników (mąkę,kakao,przyprawy,pdp,miód,orzechy) 3. Wszystko chwilę miksujemy, wylewamy na patelnie i pieczemy z obu stron na  wolnym ogniu. SMACZNEGO! :D

BANANOWO SZPINAKOWE PLACUSZKI

Hej! Dziś przychodzę do Was z pysznymi placuszkami, są lekkie i puszyste. I co najważniejsze przygotowanie trwa tylko chwilkę! Idealne na śniadanie, do pudełka do szkoły, czy uczelnie :) Zachęcam do spróbowania, nie pożałujecie! :) SKŁADNIKI 1 banan duża garść liści szpianku 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki płatków jaglanych lub owsianych szczypta proszku do pieczenia opconalnie łyżeczka miodu dodatki dowolne owoce, jogurt naturalny WYKONANIE 1. Banana, szpinak, jajka, jogurt naturalny i miód (opcjonalnie) blendujemy na gładką masę. 2. Dodajemy płatki jaglane/owsiane, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. 3. Kiedy mamy już gotową masę smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. 4. Podajemy z jogurtem naturalnym i owocami. SMACZNEGO!! :D

BROWNIE Z BATATÓW (BEZ MĄKI)

Hejka! Przychodzę do Was z przepisem na brownie idealne <3 Robiłam już wiele wersji z fasoli, cukinii, ciecierzycy.. wszystkie były pyszne! Ale to z batatów naprawdę mnie urzekło, zdecydowanie numer 1! Jest bardzo wilgotne, a ta konsystencja... CUDO! Na upały idealne, najlepiej smakuje prosto z lodówki. Polecam, jeszcze raz polecam!  SKŁADNIKI 2 bataty (ok. 400g)  5 białek jaj  150g daktyli 100g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki kakao 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa 5 łyżek mleczka kokosowego 2 łyżki kakao 1 łyżka miodu WYKONANIE 1. Bataty obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. 2. Daktyle umieszczamy w naczyniu i zalewamy wrzątkiem, czekamy kilka minut aż zmiękną. 3. Do miski wrzucamy wystudzone bataty, dodajemy namoczone daktyle i białka jaj. Blendujemy do uzyskania jednolitej konstystencji. 4. Czekoladę roztapiamy w kąpieli