SKŁADNIKI
4 czerwone papryki
1 woreczek kaszy gryczanej (może być każda inna)
1 cebula
2 ząbki czosnku
500g mięsa mielonego
250g pieczarek
2 garście liści świeżego szpinaku
kilka małych kulek mozzarelli
przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, czarnuszka
olej kokosowy/oliwa
WYKONANIE
- Papryki kroimy na połówki, wyjmujemy gniazda nasienne. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy papryki. lekko skrapiamy oliwą.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok 200 stopni C i pieczemy ok 25min.
- W tym czasie gotujemy kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i pieczarki. Wkładamy mięso mielone i rozdrobniamy je mieszając. Dodajemy przyprawy do smaku sól, pieprz, paprykę wędzoną i czarnuszkę. Smażymy ok 10 min. Na koniec dodajemy posiekane liście szpianku, mozzarelle oraz ugotowaną kaszę gryczaną. Całość ponownie mieszamy.
- Papryki napełniamy gotowym farszem i ponownie wkładamy do piekarnika, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy sreberkiem i pieczemy kolejne 20/25 minut.
SMACZNEGO!! :D
Komentarze
Prześlij komentarz