Przejdź do głównej zawartości

ORZECHOWE PLACUSZKI


SKŁADNIKI

2 białka
1 zółtko
2 łyżki płatków jaglanych
pół szklanki posiekanych orzechów
1 łyżka masła orzechowego 
szczypta cynamonu
kilka kropel aromatu migdałowego
szczypta soli
olej kokosowy
dodatki banan,masło orzechowe, orzechy

WYKONANIE
1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli 
2. Do ubitych białek dodajemy pozostałe składniki, miksujemy przez chwilę, następnie jeszcze dokładnie mieszamy łyżką.
3. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem kokosowym smażymy placki z obu stron.
4. Podajemy, dekorujemy i jemy :D

SMACZNEGO!! :D

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PIERNIKOWY OMLET

SKŁADNIKI 2 jajka 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) troche siekanych orzechów szczypta soli WYKONANIE 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę 2. Do ubitych białek dodajemy żółtka i reszte składników (mąkę,kakao,przyprawy,pdp,miód,orzechy) 3. Wszystko chwilę miksujemy, wylewamy na patelnie i pieczemy z obu stron na  wolnym ogniu. SMACZNEGO! :D

BANANOWO SZPINAKOWE PLACUSZKI

Hej! Dziś przychodzę do Was z pysznymi placuszkami, są lekkie i puszyste. I co najważniejsze przygotowanie trwa tylko chwilkę! Idealne na śniadanie, do pudełka do szkoły, czy uczelnie :) Zachęcam do spróbowania, nie pożałujecie! :) SKŁADNIKI 1 banan duża garść liści szpianku 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki płatków jaglanych lub owsianych szczypta proszku do pieczenia opconalnie łyżeczka miodu dodatki dowolne owoce, jogurt naturalny WYKONANIE 1. Banana, szpinak, jajka, jogurt naturalny i miód (opcjonalnie) blendujemy na gładką masę. 2. Dodajemy płatki jaglane/owsiane, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. 3. Kiedy mamy już gotową masę smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. 4. Podajemy z jogurtem naturalnym i owocami. SMACZNEGO!! :D

BROWNIE Z BATATÓW (BEZ MĄKI)

Hejka! Przychodzę do Was z przepisem na brownie idealne <3 Robiłam już wiele wersji z fasoli, cukinii, ciecierzycy.. wszystkie były pyszne! Ale to z batatów naprawdę mnie urzekło, zdecydowanie numer 1! Jest bardzo wilgotne, a ta konsystencja... CUDO! Na upały idealne, najlepiej smakuje prosto z lodówki. Polecam, jeszcze raz polecam!  SKŁADNIKI 2 bataty (ok. 400g)  5 białek jaj  150g daktyli 100g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki kakao 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa 5 łyżek mleczka kokosowego 2 łyżki kakao 1 łyżka miodu WYKONANIE 1. Bataty obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. 2. Daktyle umieszczamy w naczyniu i zalewamy wrzątkiem, czekamy kilka minut aż zmiękną. 3. Do miski wrzucamy wystudzone bataty, dodajemy namoczone daktyle i białka jaj. Blendujemy do uzyskania jednolitej konstystencji. 4. Czekoladę roztapiamy w kąpieli