SKŁADNIKI
2 bataty (ok. 300g)
1 banan
2 jajka
2 łyżki dowolnej mąki - u mnie ryżowa
1 duża łyżka kakao
dowolne słodzidło do smaku - u mnie ksylitol
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie cynamon, aromat migdałowy i garść orzechów
dodatkowo na góre polewa z gorzkiej czekolady i płatki migdałów
WYKONANIE
1. Bataty gotujemy do miękkości
2. Przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę.
(można ubić białka osobno, dodać do masy na końcu i wymieszać)
3. Przekładamy masę do foremki i pieczemy ok 30 minut w 160 stopniach C.
4. Studzimy ciasto, rozpuszczamy gorzką czekoladę, wylewamy na ciasto i posypujemy płatkami migdałów.
SMACZNEGO! :D
Komentarze
Prześlij komentarz