SKŁADNIKI
2 szklanki kaszy jaglanej
4 szklanki mleka
1,5 kg jabłek
3/4 szklanki cukru kokosowego (możecie użyć innego)
2 łyżki cynamonu
pół cytryny
cukier waniliowy
dodatkowo garść rodzynek i płatków migdałowych
WYKONANIE
1, Kaszę jaglaną wrzucamy na sitko i płuczemu pod zimną wodą.
2. W garnku gotujemy mleko,gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niego kaszę i cukier waniliowy. Gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając, po czym odstawiamy i zostawiamy jeszcze pod przykryciem.
3. Kiedy kasza się gotuje, obieramy jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Smażymy na suchej patelni, aż zaczną puszczać sok, kropimy cytryną, dodajemy do smaku cukier i cynamon.
4. Następnie tortownice smarujemy tłuszczem i wykładamy 2/3 naszej kaszy.
5. Na kaszę kładziemy przygotowane wcześniej jabłka i zakrywamy resztą kaszy jaglanej. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i rodzynkami.
6. Pieczemy przez 30-40 minut w 180°C do zarumienienia się góry.
SMACZNEGO!! :)
Komentarze
Prześlij komentarz